Kolor zdrowia na wakacje. Sprawdźcie, jaki do was pasuje
Jedziecie w góry? Zadbajcie, by wasze posiłki były… bordowe. Nad morzem lub jeziorem – pomarańczowe. W mieście zaś fioletowe. Wytłumaczenie jest nadzwyczaj proste.
2017-06-22, 12:12

To, jaki kolor ma dodawane do dań warzywo lub owoc, zdradza bardzo wiele informacji na temat  witamin i składników mineralnych, które się w nim znajdują. Dzięki trwającej właśnie Akcji Marwitalizacja "Odkryj Kolory Zdrowia", kierując się kolorem możecie dobrać odpowiednią dietę, licząc na konkretne korzyści dla organizmu. Inne daje bowiem witamina C, inne A, a jeszcze inne na przykład potas.

W górach - na bordowo i żółto

Planujecie wędrówki górskimi szlakami? Musicie się liczyć z tym, że spędzicie kilka, a nawet kilkanaście godzin dziennie chodząc. To dla organizmu ekstremalny wysiłek. Co zrobić, żeby jak najmniej odbijał się na naszym zdrowiu?

Przed obrzękami i skokami ciśnienia ochroni was potas. A tego znajdziecie najwięcej w bordowych warzywach i owocach oraz świeżych sokach w tym kolorze. Na przykład w buraczkowo-jabłkowym Marwit. Dzięki składnikom, zawartym w buraku, krew w organizmie krąży sprawniej. Efekt? Lepsze odżywienie i dotlenienie mięśni. Można więc zapomnieć o zakwasach.

– Na szlaku sprawdzi się również pożywna, bordowa sałatka, którą możecie zabrać w plastikowym pudełku. Na przykład przygotowana z kaszy gryczanej, suszonych pomidorów, czerwonej fasoli i natki pietruszki, skropionych sokiem z cytryny – radzi Anna Czyż z Fundacji Marwit Smak Zdrowia.

Jeśli zaś boicie się, że nie podołacie na bardziej wymagających trasach, zadbajcie o formę i wytrzymałość. A tę wzmocnią z kolei bogate w witaminę C żółte owoce i warzywa, takie jak kukurydza czy żółta papryka oraz soki: ananasowy, jabłkowy czy pomarańczowy.

Nad morzem lub jeziorem – na pomarańczowo, fioletowo i zielono

Paradoksalnie w tych miejscach waszym największym wrogiem będzie właśnie słońce i wysokie temperatury. To one bowiem bezlitośnie palą i niszczą skórę. Jak się przed tym zabezpieczyć? Najlepiej sięgać po pomarańczowe produkty, które nie tylko pomagają skórze się zregenerować, ale dodatkowo zapewniają jej piękny, oliwkowy odcień i utrwalają opaleniznę.

– Zasługa w tym witaminy A i beta-karotenu - tłumaczy Anna Czyż z Marwitu.  – A tego najwięcej znajdziecie w sokach marchewkowych lub marchewkowo-selerowych, marchewkach czy dyniach. 

Przed starzeniem się skóry ochronią was z kolei fioletowe warzywa (rzodkiewki, bakłażany), owoce (jagody, borówki, czarna porzeczka) oraz na przykład sok z jabłek i owoców granatu Marwit.  Odwodnieniu zapobiegają zaś zielone produkty. To one również doskonale orzeźwiają.

– Dlatego też na plaży warto chrupać surowe ogórki i sałatki z brokułem, szpinakiem lub natką pietruszki - dodaje przedstawicielka Fundacji Marwit Smak Zdrowia. – Do picia, oprócz wody, weźcie zaś sok z jabłek i ogórka z dodatkiem imbiru, bo doskonale schładza organizm.

W mieście – na fioletowo lub zielono

Nie da się ukryć – w większości dużych miast brakuje parków, w których można się schronić przed upałem, zwiedzając. Również i tu słońce będzie więc palić waszą skórę. Najlepiej nawodnicie ją, pijąc zielone koktajle. Na przykład – z soku z jabłek i ogórka z imbirem Marwit, zmieszanego ze szpinakiem baby i ananasem.

Niebezpieczne będą jednak również różnice temperatur między upalnymi ulicami a klimatyzowanymi galeriami, muzeami i restauracjami.

– Uodpornicie się na nie, sięgając po fioletowe owoce, na przykład bogate w witaminę C granaty – radzi dietetyk Fundacji Marwit Smak Zdrowia. – A przy okazji dzięki temu ochronicie się przed działaniem miejskich zanieczyszczeń.

W dalekie kraje – na żółto lub różowo

Wielogodzinny lot samolotem, zmiana strefy czasowej lub klimatycznej… Skutków nietrudno się domyślić - po dłuższej podróży grozić wam będzie tak zwany jet lag, czyli zmęczenie organizmu. Uczucie niewyspania zmniejszycie jednak, jedząc dania z żółtych warzyw i owoców, takich jak ziemniaki, kukurydza czy banany oraz pijąc soki jabłkowe, pomarańczowe czy ananasowe.

– Dodatkowo dzięki nim wzmocnicie odporność, która spada, gdy organizm jest zmęczony – dodaje ekspertka.

Jeśli lecicie do orientalnych krajów i boicie się zatruć pokarmowych, sięgajcie również po różowy sok grejpfrutowy, który zapobiega zaparciom i ułatwia pracę jelit. 


Więcej o Akcji Marwitalizacja "Odkryj Kolory Zdrowia" dowiecie się na stronie:
www.Marwit.pl/Marwitalizacja

KONTAKT / AUTOR
Anna Pawłowska-Kruzińska
Kierownik ds. Marketingu
Marwit Sp. z o.o.
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.