Chcesz się rozgrzać i poprawić odporność? Spróbuj przepisów opartych na sokach marki Ogrody Natury!
Rozgrzeją w jesienny poranek, a w ciągu dnia uchronią przed przeziębieniem, dzięki zawartości naturalnych „antybiotyków”. Wieczorem natomiast nasycą i przygotują do walki z infekcjami.
2017-11-24, 14:42

Śniadanie - zupa warzywna z papryką i kaszą jaglaną

Zupa warzywna na śniadanie? - To coś nowego, ale wartościowego pod wieloma względami – przekonuje dietetyk Anna Czyż. - Jest łagodna, nie obciąża przewodu pokarmowego, więc jako pierwszy posiłek przygotuje go doskonale do całodziennej pracy. Poza tym wzmocni narządy trawienne i dostarczy energii, dzięki czemu będziecie mogli aktywnie działać od samego rana. Co więcej, doskonale rozgrzeje późną jesienią, gdy niskie temperatury i częste opady nie rozpieszczają.

Składniki na 4 porcje:
- 1 udko bez skóry,
- 2 skrzydełka,
- 2 średnie marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 1 mała czerwona papryka,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 6 łyżek kaszy jaglanej,
- 1 butelka soku wielowarzywnego marki Ogrody Natury,
- przyprawy: majeranek, lubczyk, sól, pieprz,
- świeże zioła: bazylia i oregano

Przygotowanie: Cebulę, pociętą na drobno, zrumienić w garnku na oleju z przyprawami, dodać pokrojoną paprykę, chwilę podsmażać. Włożyć udko i skrzydełka, zalać litrem ciepłej wody, gotować 20 minut. Następnie dołożyć włoszczyznę i kaszę jaglaną. Gotować kolejne 20 minut. Na koniec doprawić zupę sokiem wielowarzywnym marki Ogrody Natury, bazylią i oregano.

Danie dostarczy organizmowi potasu i witaminy A. Ponadto odkwasi organizm oraz nie wywoła skoku poziomu cukru we krwi, co zdarza się po posiłkach zawierających dużą ilość pieczywa. - Dzięki temu nie będziecie się czuć senni po takim śniadaniu – zapewnia ekspertka. - Najważniejsze jednak, że zupa znakomicie rozgrzeje i nasyci, głównie ze względu na obecność kaszy jaglanej, która zagęszcza danie. Będzie również pysznie smakować, dzięki pomidorom, burakom i papryce, z których jest przygotowany sok wielowarzywny marki Ogrody Natury.

Obiad – wegański barszcz ukraiński z zielonym pieprzem

Dzięki temu, że w zupie nie ma mięsa, będzie miała ona typowo odkwaszające działanie. A to polecane jest przez ekspertów szczególnie osobom, które cierpią na obniżenia nastroju oraz skłonność do przeziębień.

Składniki:
- 1 litr wody
- 1 duża marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- biała część pora,
- 1/8 główki kapusty,
- 3 ziemniaki,
- 2 buraki,
- butelka soku z czerwonych buraków marki Ogrody Natury,
- 1 filiżanka ugotowanej białej fasoli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- do przyprawienia: majeranek, lubczyk, sól, sok z jednej cytryny, cukier trzcinowy nierafinowany oraz pieprz zielony w zalewie solankowej lub pieprz marynowany (1 łyżka)

Przygotowanie: Wszystkie warzywa obrać, pokroić na kawałki. W garnku na oleju przyrumienić posiekaną cebulę z czosnkiem, majerankiem, pieprzem, zielem angielskim oraz lubczykiem. Następnie zalać litrem podgrzanej wcześniej wody, wrzucić włoszczyznę i liście laurowe, a następnie gotować przez 10 minut.
Kapustę drobno posiekać i udusić w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Obrane buraki pokroić w kostkę, dorzucić do zupy, po 10 minutach dodać ziemniaki, gotować jeszcze przez 15 minut. Na koniec dorzucić kapustę, fasolkę, doprawić sokiem z czerwonych buraków marki Ogrody Natury oraz solą, szczyptą cukru i sokiem z cytryny.

- Obecność warzyw, pod wieloma postaciami – soku czy pociętych kawałków, dostarcza witaminy A, potasu, fosforu oraz żelaza. Ten ostatni pierwiastek, którego głównym źródłem w daniu są buraki, zwiększa odporność organizmu przed infekcjami, usuwa zmęczenie oraz poprawia wydolność – tłumaczy dietetyk. – Z kolei cebula i czosnek dostarczają substancji o działaniu przeciwbakteryjnym, będąc tym samym naturalnym antybiotykiem. Pieprz ma zaś właściwości wzmacniające, gdyż zawarte w nim antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki.

Kolacja - potrawka z soczewicą

Ta bardzo prosta potrawka jest idealnym pomysłem na wieczorne danie, szczególnie po całym dniu spędzonym w pracy, bez możliwości zjedzenia porządnego, sycącego i ciepłego posiłku. Jedynie dwa wykorzystane w niej składniki – cebula i czosnek – wymagają krojenia, gdyż warzywa są zastąpione sokiem pomidorowym marki Ogrody Natury, dzięki czemu danie będzie można przygotować w krótkim czasie i szybko się rozgrzać po przyjściu do domu.

Składniki na 2 porcje:
- 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka ziaren kolendry,
- 80 g czerwonej soczewicy,
- 100 ml mleczka kokosowego,
- 1 butelka soku pomidorowego marki Ogrody Natury,
- przyprawy: chili, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Przygotowanie: Na oleju zrumienić posiekaną cebulę, czosnek z kolendrą i majerankiem, następnie dodać soczewicę. Chwilę podgrzewać, po czym zalać filiżanką wody i gotować przez około 10 minut. Dodać mleczko kokosowe i sok pomidorowy marki Ogrody Natury, gotować przez kolejne 15 minut. Doprawić chili, solą, pieprzem i papryką w proszku.

- W budowaniu odporności ogromne znaczenie mają cebula i czosnek, działając przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Z kolei obecność chili sprawi, że potrawa będzie działała rozgrzewająco, zaś sok marki Ogrody Natury odkwasza organizm, przygotowując go do walki z infekcjami, co jest szczególnie ważne jesienią - tłumaczy dietetyk Anna Czyż. – Potrawę można dodatkowo posypać bogatą w witaminę C natką pietruszki.

KONTAKT / AUTOR
Anna Pawłowska-Kruzińska
Kierownik ds. Marketingu
Marwit Sp. z o.o.
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.