Poznaj trzy przepisy dla pięknych włosów, skóry i rzęs
Twoje włosy łamią się i nadmiernie wypadają? Skóra pęka, jest szorstka i sucha, a rzęsy są rzadkie? Jest na to sposób! Wypróbuj trzech dań, przygotowanych z okazji Międzynarodowego Dnia Urody przez dietetyk Annę Czyż, która współpracowała z tegoroczną Akcją Marwitalizacja – Kolory Zdrowia. Zaproponowane przez nią przepisy opierają się na sokoterapii, czyli leczeniu sokami, przygotowanymi ze świeżych, bogatych w witaminy i składniki mineralne warzyw i owoców. Na przykład świeży sok pomarańczowy Marwit zapewnia piękną, lśniącą fryzurę, a marchewkowy walczy z pękającymi ustami. Sprawdź!
2017-09-08, 12:18

1. Zdrowe rzęsy i jędrne ciało

Twoje rzęsy są suche, rzadkie i łamliwe, a ciału brakuje jędrności i elastyczności? Okazuje się, że mądrze zebrane w jednym posiłku zdrowe produkty pomogą się rozprawić z oboma problemami.

Wypróbuj przepis na kaszotto z pomidorami, pieczarkami, pietruszką i fasolką mung, podawane z sokiem z jabłek i ogórka z imbirem Marwit.

Składniki:

- 3 łyżki fasolki mung,

- 3 łyżki kaszy pęczak,

- 3 pieczarki,

- 1 duży pomidor,

- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,

- 2 łyżki oleju rzepakowego,

- 2 łyżki serka śmietankowego,

- przyprawy: majeranek, bazylia, oregano i czosnek,

Sok z jabłek i ogórka z imbirem Marwit do popicia.

Przygotowanie:

Fasolkę zalać wrzątkiem i moczyć przez 2-3 godziny, następnie gotować przez około 30-40 minut. Kaszę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Pomidora pokroić w kostkę, zaś pieczarki w plastry. Podsmażyć je na oleju z majerankiem, bazylią, oregano, można dodać odrobinę startego czosnku. Wymieszać z serkiem śmietankowym. Połączyć z fasolką i kaszą, posypać natką pietruszki. Popijać zielonym sokiem z jabłek i ogórka z imbirem Marwit.

Dlaczego warto sięgnąć po to danie?

- Aby skóra była jędrna i elastyczna, nie wystarczy stosować odpowiednich zabiegów kosmetycznych oraz unikać używek, takich jak kofeina, alkohol czy nikotyna oraz cukrów prostych, soli i tłuszczy nasyconych. Ważne jest również nawadnianie jej od wewnątrz – przekonuje dietetyk Anna Czyż. – Korzystnie będą działać wszelkie „wodniste” warzywa i owoce, które nawilżą komórki i wspomogą usuwanie wody zewnątrzkomórkowej, która wywołuje obrzęki.

Najlepiej sprawdzają się w tym: pomidory, kapusta, sałata, melon, arbuz, truskawki oraz ogórki. Te ostatnie, wraz z innymi składnikami zawartymi w soku z jabłek i ogórka z imbirem Marwit, zapewniają organizmowi również dzienne zapotrzebowanie na wodę oraz potas. Ponadto działają alkalizująco oraz orzeźwiająco na całe ciało.

Zdrowe i piękne rzęsy zagwarantują z kolei zawarte w daniu: biotyna, cynk, krzem i siarka.

2. Piękne i zdrowe włosy

Twoje włosy są słabe, mało lśniące i często wypadają? To znak, że brakuje im białka, żelaza, krzemu, cynku, siarki, witamin A, E i z grupy B lub biotyny. Jak dostarczyć tych składników w odpowiednich ilościach, a przy okazji cieszyć się wyjątkowym smakiem dania?

Wypróbuj przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej na puree z kaszy jaglanej, z surówką z blanszowanego jarmużu:

Składniki:

- 100 g polędwicy wieprzowej,

- kawałek obranej cukinii (około 100 g),

- 3-4 łyżki kaszy jaglanej,

- 2 łyżki sosu Ajvar,

- pół małej papryki,

- marynata przygotowana z 2 łyżek oleju, 3 łyżek soku pomarańczowego Marwit, 1 łyżki miodu, 1 łyżeczki musztardy delikatesowej, szczypty soli,

Składniki do sałatki:

- garść jarmużu,

- 1 łyżka prażonych pestek dyni,

- pół marchewki,

- 1 łyżka oleju rzepakowego zimnotłoczonego,

- 2 łyżki kiełków,

Sok pomarańczowy Marwit do popicia.

Przygotowanie:

Polędwicę i cukinię pokroić w kostkę o wymiarach 1,5 na 1,5 cm i obtoczyć w marynacie. Najlepiej zostawić je w niej na co najmniej 2 godziny. Nadziewać na przemian cukinię i polędwicę na patyczki do szaszłyków. Zawinąć w rękaw do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza i piec szaszłyki przez blisko 30 minut.

W tym czasie gotować kaszę w proporcji z wodą 1:3 przez 15 minut. Następnie odstawić pod przykryciem na 10 minut, po czym wymieszać z posiekaną papryką, ajvarem, doprawić solą i pieprzem.

Jarmuż bez łodyżek oraz marchewkę pokrojoną w cienkie paski blanszować w niewielkiej ilości wody przez 3 minuty. Odcedzić, wymieszać z olejem, kiełkami i posypać pestkami dyni.

Dlaczego warto sięgnąć po to danie?

- Głównie z uwagi na dużą obecność żelaza, które jest jednym z najważniejszych składników, chroniących włosy przed osłabieniem i wypadaniem – tłumaczy dietetyk Anna Czyż. – Niestety, z pożywienia wchłania się ono w bardzo ograniczonych ilościach, dlatego też należy w daniach zawierać produkty, które poprawiają jego przyswajalność.

Na przykład sok pomarańczowy Marwit, ponieważ jest bogatym źródłem witaminy C. Już jedna butelka zapewnia jej dzienną dawkę i znakomicie ułatwia wchłanianie żelaza.

Z kolei zawarte w potrawie kiełki, oleje i pestki dostarczą składników, dodających włosom blasku.

3. Zdrowa i piękna skóra

Masz suchą skórę, a twoje usta zaczynają pękać, zwłaszcza po coraz częstszych, chłodnych porankach? Przede wszystkim musisz ją odpowiednio nawilżyć i nawodnić.

Wypróbuj przepis na placuszki paprykowe z sokiem marchewkowym Marwit.

Składniki:

- 4 łyżki płatków owsianych,

- 1 łyżka mąki orkiszowej, kukurydzianej lub jaglanej,

- 4 łyżki soku marchewkowego Marwit,

- 1 łyżka siemienia lnianego,

- 1 jajko,

- pół małej papryki czerwonej,

- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka w proszku, oregano,

- 2 łyżki tartego parmezanu,

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

- olej rzepakowy do smażenia,

Do popicia dania - sok marchewkowy Marwit.

Przygotowanie: Płatki i siemię lniane zalać sokiem marchewkowym. Odstawić na około pół godziny. Następnie dodać jajko, posiekaną paprykę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Powstałą masę smażyć na rozgrzanym oleju. Parmezan wymieszać z posiekaną natką pietruszki i posypać po ciepłych plackach. Danie popić sokiem marchewkowym Marwit.

Dlaczego warto sięgnąć po to danie?

Usta uchronisz przed pękaniem dostarczając organizmowi produktów, zawierających ryboflawinę, czyli witaminę B2. – Znajdziemy ją w jajach, produktach z pełnego ziarna, na przykład wykorzystanych w daniu płatkach owsianych oraz w serach – zauważa ekspertka.

Z kolei skórę nawilżysz pijąc dużo wody mineralnej oraz sięgając po świeże owoce i warzywa, na przykład pod postacią soków. – Poza wodą dostarczają one witamin antyoksydacyjnych, które nie tylko zapobiegają starzeniu się skóry, ale również sprawiają, że staje się ona gładka, delikatna i pełna blasku – tłumaczy Anna Czyż. – Najsilniejsze takie działanie ma zawarty w soku marchewkowym Marwit beta-karoten, czyli prowitamina A.

Sama witamina A, również obecna w warzywnym soku, łączy się z pożądanymi tłuszczami nienasyconymi zawartymi w olejach, orzechach i pestkach, zwiększając ich przyswajalność.

KONTAKT / AUTOR
Anna Pawłowska-Kruzińska
Kierownik ds. Marketingu
Marwit Sp. z o.o.
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.